Reenzarini

Sunday, 29 March 2015

JUJUR AKU MENCINTAIMU 3BAB 3

“Assalamualaikum ayah!”

“Waalaikumussalam……. Apa khabar anak ayah?” Soal ayah.

“Nia sihat ayah. Ayah dan ibu sihat?” Tanyaku pada ayah.

“Ayah dan ibu sihat. Dah lama Nia tak hubungi kami. Sibuk ke?” Ayah tahu aku merajuk dengan mereka.

“Sibuk sikit ayah.” Jawabku perlahan.

“Ayah, Nia dah buat keputusan setelah beberapa kali membuat solat istikharah. Nia terima lamaran dari Dato’ Amar dan Datin Ariana.” Beritahu aku pada ayah.  

“Alhamdulillah! Tercapai juga hasrat Dato’ Amar nak berbesan dengan kita.” Ujar ayah gembira.

Setelah beberapa kali melakukan solat istikharah jiwa aku merasa cukup tenang. Walaupun tidak ada bayangan yang memberikan pertunjuk tapi aku pasrah. Mungkin ini yang terbaik buat diriku.

“Terima kasih Nia. Adakah Nia ikhlas terima lamaran ini? Ayah tak mahu memaksa Nia. Apa saja keputusan Nia kami terima. Ayah dan ibu mahu anak ayah bahagia. Tak ada paksaan.” Tanya encik Osman. Tahu Rania Adira adalah anak yang baik.  Tidak pernah mengecewakan mereka.

“Nia ikhlas ayah. Nia dah minta pertolongan dari Allah, barulah Nia buat keputusan. Maaf kerana ambil masa lama baru buat keputusan.”

“Alhamdulillah! Tak mengapa asalkan keputusannya mengembirakan hati kami.” Begitu gembira hati encik Osman menerima perkhabaran itu. Sekejap lagi bolehlah dia berkongsi kegembiraan itu dengan Dato’ Amar. Semoga kesihatan Dato' Amar kembali pulih setelah mendengar khabar gembira itu.

“Tapi Nia nak tahu. Anak Dato’ Amar tu setuju ke tidak nak dijodohkan dengan Nia? Nia tak nak ada paksaan dalam hal ini.” 

“Dato” Amar cakap anaknya telah bersetuju dengan pilihan mereka.” Encik Osman yakin anak Dato’ Amar juga sebaik Rania Adira.

Terasa lega hatiku bila mendengar ayah berkata begitu. Bermakna anak Dato’ Amar juga bersetuju dengan lamaran ini. Aku tak mahu dikatakan hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Bagaimanakah rupa Hijaz Saufi tu? Gemuk ke kurus ke? Tanya hatiku. Tak kisahlah asalkan bahagia.

**********

Bunyi telefon bimbit membuatkan aku segera mencapai telefon bimbit yang di simpan dalam laci meja kerjaku. Aku lihat Hana sibuk menyemak fail di atas mejanya.

“Siapa pulak ni?” Soal aku sendiri. Nombor yang tak ku kenali. Segera aku sentuh butang hijau.

 “Assalamualaikum, boleh bercakap dengan Rania Adira?” Tanya satu suara yang tidak aku kenal.

“Waalaikumussalam! Ya , saya Rania Adira. Boleh saya tahu siapa di sana?” Tanyaku lembut.

“Ni auntie…… mama Hijaz Saufi.” Jawab pemanggil itu.

“Auntie silap orang kut?” Aku mana ada kawan yang bernama Hijaz Saufi.

“Anak…… Rania Adira binti Osman, kan?” Tanya auntie  itu lagi.

“Betul tu nama saya. Tapi saya tak kenal Hijaz Saufi. Saya tak ada kenalan yang bernama Hijaz Saufi. Mungkin auntie tersilap nombor.” Sekali lagi aku menafikan panggilan itu untuk aku. Sesekali ada juga aku terima panggilan yang tak kukenali.

“Auntie adalah isteri Dato’ Amar. Nama auntie Ariana. Mungkin ayah dan ibu Nia terlupa nak bagi tahu tentang kami. Auntie ialah mama bakal tunang Nia.” Beritahu Datin Ariana.

“Auntie ni, Datin Ariana ke?” Tanya aku inginkan kepastian.

“Ya, auntie adalah Datin Ariana.” Jawab Datin Ariana sekali lagi.

“Maafkan Nia, Datin. Nia tak cam suara Datin tadi. Ini adalah pertama kali Nia dengar suara Datin.” Memang pun tak kenal.

“Eh! Tak payahlah nak berdatin dengan auntie. Panggil saja auntie. Lagipun tak lama lagi kita akan menjadi satu keluarga. Nia, terima kasih kerana sudi menerima lamaran kami. Auntie harap Nia dan Hijaz akan berbahagia.”

“Insya-Allah auntie! Nia pun harap begitu juga. Maaflah sebab ambil masa lama untuk buat keputusan.”

“Tak mengapa. Auntie tak nak ganggu Nia bekerja, auntie cuma nak ucapkan terima  kasih pada Nia kerana sudi terima lamaran kami. Minggu hadapan kita akan bertemu.”

“Soal jodoh, Nia dah serahkan pada ibu dan ayah Nia.” Ucapku sebelum mengakhiri perbualan itu. Siapa yang tak mahukan kebahagiaan dalam rumah tangga. Bagaimana pula dengan Hijaz Saufi? Adakah dia seorang lelaki yang sempurna. Bagaimanakah rupanya? Bagi aku, kacak itu jatuh tempat kedua. Yang penting hati budi seseorang itu. Insya-Allah! Jodoh masing-masing Allah dah tentukan dari awal lagi.

**********
           
Sedang aku tidur lena. Bunyi telefon bimbit mengejutkan aku dari tidur. Nombor siapa ni tak kenal pun. Gumam aku dalam hati. Malam-malam telefon tak tahu ke orang nak tidur. Segera aku menekan butang hijau. Manalah tahu ada hal kecemasan dari ayah dan  ibu.

“Hello! Siapa ni?” Tanya seorang lelaki.

“Assalamualaikum……..” Ucapku lembut.

“Waalaikumussalam! Siapa ni?”

“Eh! Dia yang telefon kita, tanya siapa kita pulak?” Balasku.

“Hello! Boleh aku bercakap dengan Rania Adira.” Tanya si pemanggil.

“Ya saya Rania Adira. Boleh saya tahu siapa di sana?”Tanyaku.

“Aku Hijaz Saufi.” Jawab lelaki itu.

“Maaf……saya tak ada kenalan bernama Hijaz Saufi. Awak silap orang tak?” Tanyaku kembali.

“Aku anak Dato’ Amar dan Datin Ariana. Kenalan ibu bapa awak.”

“Dato’ Amar dan Datin Ariana…..mereka kenalan ibu dan ayah saya.  Kenapa? Penting sangat ke hingga tak boleh nak tunggu pagi esok? Kacau orang nak tidur saja.”

“Aku tak peduli kau nak tidur ke apa ke? Aku tak berminat nak berkenalan dan bertunang dengan kau. Tambah-tambah jadikan kau isteri aku. Tolong lupakan niat nak jadi menantu Dato’ Amar. Semua ini tak mungkin berlaku. Jangan  pernah bermimpi.” Tegas Hijaz Saufi.

 Ya Allah kenapa dengan lelaki ni?  Bila masa aku nak kenal rapat dengan dia?  Kenal nama pun tidak. Orangnya lagilah tak ingin aku kenal.   Kenapa la dia perasan sangat?

“Awak jangan nak perasan la. Saya rasalah, kan, awak dah tersilap menduga.” Perliku.

“Aku tak pernah tersilap. Boleh tak kau jangan ambil kesempatan di atas kebaikan mama dan abah aku!!  Suara kasar Hijaz Saufi kedengaran.

Oh! Main kasar ya, nanti kau.

“Siapa ambil kesempatan? Saya?!” Balasku kembali. Ingat dia sorang boleh naikkan suara.

“Jangan cuba nak dekati aku.” Hijaz Saufi beri amaran pada Rania Adira.

“Siapa yang cuba mendekati siapa ni? Setahu saya Dato’dan Datin yang melamar saya. Saya nak tanya awak, siapa yang telefon siapa malam ini?Saya ke awak?” Balasku kembali. Macamlah aku berminat nak kenal dia. Perasan!  Sayang sekali Dato’ Amar dan Datin Ariana ada anak yang sombong dan bongkak macam ni.

“Memang aku yang hubungi kau tapi aku nak fahamkan kau, aku tak  pernah menerima pilihan mereka!” Herdik Hijaz Saufi.

“Siapa yang mulakan dulu? Bukan ibu dan ayah saya yang nak kita bertunang tapi abah dan mama awak.” Sinis aku membalas kata-kata lelaki itu. Siapa suruh cari pasal dengan aku.

“Aku tak kira, yang aku tahu. Aku tak mahu bertunang dengan kau.” Garang Hijaz meluahkan kemarahannya pada Rania Adira.

“Tak mahu bertunang tak payah bertunang! Ingat saya hadap sangat nak bertunang dengan awak. Saya pun tak nak bertunang dengan awak!  Menikah dengan awak, lagilah saya tak mahu. Saya sendiri tak kenal dengan awak atau berminat nak kenal dengan lelaki sombong dan bongkak macam awak!” Bidasku kembali.

“Habis kenapa kau terima lamaran mereka?”Soal Hijaz.

“Sebab tak nak kecewakan mereka. Datin Ariana cakap awak terima jika kita dijodohkan. Saya tak nak jadi anak yang derhaka.” Jawabku geram.

“ Tolak lamaran dari mama dan abah aku.”

“Awak lelaki, Hijaz. Cubalah berbincang dengan mereka.” Lembut aku menasihatkan Hijaz.

“Sebab aku tak mampulah aku telefon kau. Abah aku sakit. Aku terpaksa menerima kau.  Jangan terima lamaran mama aku!” Balas Hijaz Saufi.

“Tengoklah macam mana? Minggu depan keluarga awak datang ke rumah saya, kan? Mana tahu waktu itu hati awak akan berubah.” Sengaja aku menyakitkan hati Hijaz Saufi.

“Jangan harap aku nak jatuh cinta dengan kau. Aku dah ada pilihan sendiri.” Jawab Hijaz Saufi.

“Okey! Kita tengok nanti. Jangan takbur Hijaz. Jangan sampai awak yang tergila-gilakan saya.” Cabarku sambil tergelak.

“Kau ni memang muka tak malu!Muka tembok!” Balas Hijaz Saufi geram. Telefon diputuskan begitu saja.  Sakit hatinya bila bercakap dengan gadis itu.

“Eh! Marah pula. Orang macam ni pun ada dalam dunia ini. Ah! Tidur lagi baik dari layan perangai lelaki bongkak tu.” Malas nak layan perangai sombong Hijaz tu. Terus aku pejamkan mataku kerana tak mahu memeningkan kepalaku.

No comments:

Post a Comment